Artikkelissa kerrotaan lähinnä Marco Polon merkityksestä Aasian matkaajana ja hänen suhteestaan Kublai Khaniin. Myös hänen oma taustansa kerrotaan lyhyesti.
Webbplatsens språk: 
http://www.silk-road.com/artl/marcopolo.shtml

Visa mera
Sivuille on kerätty keskeinen tieto Antti (Anders) Chydeniuksesta: lyhyt elämäkerta, kuvia, karttoja ja muita dokumentteja sekä tietoa ja sitaatteja Chydeniuksen keskeisestä tuotannosta. Digitaalisen lukuseuran sivuilla on luettavana Antti Chydeniukseen ja hänen aikaansa liittyviä artikkeleita.
Webbplatsens språk: 
https://www.chydenius.net/

Visa mera
Andreas McKeough on tutkinut, miten aikalaiset kokivat vuoden 1918 sodan, miten he kirjoittivat siitä ja miten sodasta kirjoittaminen on toiminut henkilökohtaisten kokemusten käsittelemisen välineenä.
Webbplatsens språk: 
http://hdl.handle.net/10138/174000

Visa mera
Verkkogalleria kertoo sata tarinaa suomalaisista, jotka ovat jättäneet jäljen 100-vuotiaaseen Viron tasavaltaan. Mukana on tiedemiehiä, vapaussotureita, kulttuurivaikuttajia, tavallisia kansalaisia ja päättäjiä.
Webbplatsens språk: 
https://estofilia.finland.ee/

Visa mera
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta presidentti J. K. Paasikiven syntymästä. Sivustolla voi tutustua Paasikiven henkilöhistoriaan ja poliittiseen toimintaan. Vuoden mittaan päivittyvälle sivustolle tallennetaan Paasikiven päiväkirjoja, muistelmia, häneen liittyviä dokumentteja, artikkeleita ja teoksia sekä audiovisuaalista aikalaismateriaalia. Sieltä löytyy myös juhlavuoden ohjelma.
Webbplatsens språk: 
https://jkpaasikivi.fi/

Visa mera
SKS on julkaissut kirjeet, jotka Ruotsissa ja Norjassa asuneet metsäsuomalaiset lähettivät suomen kielen lehtori, kirjailija ja suomalaisuusmies Carl Axel Gottlundille. Kirjeet sijoittuvat ajallisesti 1820-luvulta 1870-luvulle. Vajaan 250 kirjeen kokoelmasta suurin osa on suomenkielisiä, osa ruotsin- tai norjankielisiä.
Webbplatsens språk: 
https://editiot.finlit.fi/exist/apps/gottlund/index.html

Visa mera
Arkistoaineistoon perustuva oppimateriaali siitä, miten sota vaikuttaa yksityiseen ihmiseen ja koko yhteiskuntaan. Kirja tarjoaa välineitä lähdekriittiseen tarkasteluun. Se on suunnattu peruskoulun 7.−9. luokille ja lukioon. Kaksikielinen kirja sopii historian ja yhteiskuntaopin, äidinkielen sekä toisen kotimaisen kielen opetukseen.
Webbplatsens språk: 
https://www.1918.finlit.fi/

Visa mera
Artikkeli kertoo Wivi Lönnin ja Hanna Parviaisen elämästä ja työstä. Lönn oli ensimmäinen suomalainen oman arkkitehtitoimiston perustanut nainen. Parviainen oli puolestaan teollisuusyrittäjä, joka sai ensimmäisenä naisena Suomessa kauppaneuvoksen arvonimen.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/uutiset/3-11851431

Visa mera
Information om Anders Chydenius liv och verksamhet, tänkande och tidevarv (1729-1803) och om Anders Chydenus stiftelsen. Syftet med stiftelsen är att utgående från Anders Chydenius` idéer och tradition främja debatten om den fria ekonomin och dess följder, stöda den vetenskapliga forskningen som riktar sig till detta samt påverka beslutsfattandet som rör dessa genom att lägga vikt vid de etiska värderingarna.
Webbplatsens språk: 
https://www.chydenius.net/sv

Visa mera
Webbplatsen "100 år - 100 människor. Framgång och kamp tillsammans” är en kartbaserad tjänst som ger möjlighet att se, läsa och återuppleva historierna bakom Finlands framgång och kamp under självständighetstiden ur ett personhistoriskt perspektiv. Webbplatsens användare kan också dela sin egen släkts eller gemenskaps historia om det självständiga Finland.
Webbplatsens språk: 
http://www.100tekijaa.fi

Visa mera
1918 – Jag var där, är en ny lärobok som baserar sig på autentiskt arkivmaterial om hur krig påverkar individen och samhället. Den tvåspråkiga boken riktar sig till grundskolans åk 7–9 och studerande i gymnasiet och ger redskap för källkritik i praktiken. Den kan användas inom undervisningen i historia och samhällslära, modersmål, svenska/finska som andra språk eller för elever i språkbad.
Webbplatsens språk: 
https://www.1918.finlit.fi/

Visa mera
På webbplatsen kan du bekanta dig med det 100-åriga Finlands brokiga och dramatiska historia med hjälp av berättelserna om våra presidenter. De åtta presidenter som redan gått ur tiden och som förärats med minnesmärke i Helsingfors presenteras i varsin dramatiserad kortfilm.
Webbplatsens språk: 
http://suomenpresidentit.fi/?lang=sv

Visa mera
Galileo Projectin sivut sisältävät tietoa Galileo Galilein elämästä ja työstä sekä hänen aikansa tieteestä ja kulttuurista. Sivuilta löytyy mm. Galileo Galilein tyttären Marie Celesten kirjeitä isälleen (englanniksi käännettyinä). Bibliografiassa sivuston laadinnassa käytetyt lähdeteokset.
Webbplatsens språk: 
http://galileo.rice.edu/

Visa mera
Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlavuoden kunniaksi humanistinen tiedekunta esittelee vuoden aikana 375 humanistia. Mukana on nykyisiä tutkijoita, yhteiskunnan eri aloilla vaikuttavia humanistialumneja sekä historiallisia merkkihenkilöitä.
Webbplatsens språk: 
https://375humanistia.helsinki.fi/

Visa mera
Mikael Agricolan nuoruus, matkat ja opiskeluaika Saksassa sekä paluu Suomeen ovat tämän sivuston keskeistä sisältöä. Siinä pohditaan myös, millainen Mikael Agricola olisi nykyaikana,
Webbplatsens språk: 
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/agricolan-matkassa

Visa mera
Ann-Marie Ivars on koonnut kirjaansa Etelä-Pohjanmaalta Amerikkaan 1900-alussa lähteneiden siirtolaisten ja paluumuuttajien kokemuksia ja elämäntarinoita.
Webbplatsens språk: 
https://www.sls.fi/sv/utgivning/amerikaminnen

Visa mera
Miina Sillanpää oli Suomen ensimmäinen naisministeri ja merkittävä kansalaisvaikuttaja. Näillä sivuilla kerrotaan Miina Sillanpään elämänvaiheista, luottamustehtävistä ja poliittisesta toiminnasta. Tietoa löytyy myös selkokielellä. Sivuilla on julkaistu lyhytdokumentti Tahtoa, uskoa, uskallusta.
Webbplatsens språk: 
https://miinasillanpaaseura.fi/

Visa mera
Karttapohjainen palvelu, joka kertoo Suomen historiasta henkilöhistoriallisesta näkökulmasta. Sivustolla voi jakaa oman sukunsa tai yhteisönsä tarinan itsenäisestä Suomesta.
Webbplatsens språk: 
https://www.100tekijaa.fi/

Visa mera
Täällä voi tutustua arkkiatri Arvo Ylpön henkilöhistoriaan, uraan ja elämäntyöhön suomalaisten lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi.
Webbplatsens språk: 
https://www.ylppo.fi/

Visa mera
Täällä voi tutustua suomalaisiin tutkimusmatkailjoihin aikajanalla ja kuunnella heistä kertovaa Ylen 12-osaista radiosarjaa.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/kulttuuri/suomalaisia-tutkimusmatkailijoita

Visa mera
Uno Cygnaeuksen ja Wolmar Schildtin juhlavuoden verkkonäyttelyssä voi tutustua merkkihenkilöiden elämäntyöhön. Näyttelyn keskeinen sisältö on Unon ja Wolmarin välinen kuviteltu keskustelu. Näyttelystä on myös kuunneltava versio.
Webbplatsens språk: 
http://unojawolmar200.jyu.fi/10_kevat.htm

Visa mera
Biografiakeskus julkaisee suomalaisten ja Suomeen liittyvien (Ruotsin ja Venäjän vallan aikaisten) merkkihenkilöiden elämäkertoja. Keskuksen sivulta löytyvät Kansallisbiografian lisäksi kokonaisuudet: : Talouselämän vaikuttajat, Henkilökuvat, Kenraalit ja amiraalit, Turun hiippakunnan paimenmuisto, SKS:n jäsenet ja Suomen papisto 1800–1920.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansallisbiografia.fi/

Visa mera
Brad Webbin tekemän sivuston pääosassa on australialaiseksi kansallissankariksi noussut lainsuojaton, puskarosvo. Sivuilla kerrotaan hyvin yksityiskohtaisestikin Ned Kellystä, Kellyn koplan jäsenistä ja muista läheisistä. Sivuille on myös koottu tietoa kirjoista, elokuvista, näytelmistä, lauluista ja muista teoksista ja tuotteista, joiden innoittajana Ned Kelly on ollut.
Webbplatsens språk: 
https://www.ironoutlaw.com/

Visa mera
Ohjelmasarja Benjamin Franklinista, jonka elämäntarina liittyy vahvasti Amerikan vallankumoukseen ja itsenäisyyden julistukseen 1776.
Webbplatsens språk: 
https://areena.yle.fi/1-62104358

Visa mera
Sivuilta löytyy tietoa naisista matematiikan alalta. Hakea voi nimen tai syntymävuoden avulla.
Webbplatsens språk: 
https://mathwomen.agnesscott.org/women/women.htm

Visa mera
Artikkeli geologi Matti Sauramon tutkimusretkestä Itä-Karjalan Äänislinnaan asemasotavaiheessa vuonna 1942 kertoo kiinnostavasti sekä alueesta että sota-ajasta. Sen aineistona ovat Sauramon omat muistiinpanot retkestä. Artikkeli löytyy Geologi-lehdestä 64 (2012).
Webbplatsens språk: 
https://www.geologinenseura.fi/fi/geologi-lehti/2-2012

Visa mera
Lena von Bonsdorffin kirjoittama elämäkerta Martin Wegeliuksesta (1846–1906). Wegelius johti lähes neljännesvuosisadan ajan perustamaansa Helsingin musiikkiopistoa, Sibelius-Akatemian edeltäjää. Hän toimi myös oopperakapellimestarina, säveltäjänä, kuoronjohtajana, kuorosäveltäjänä ja sovittajana.
Webbplatsens språk: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-329-112-6

Visa mera

Sidor