Kommunikation. Journalistik. Mediefostran

Fler länkar från menyn Ämnen
Ett nordiskt kunskapscenter för medie- och kommunikationsområdet. Möjlighet att söka vetenskapligt material om media och kommunikation inom Norden.
Webbplatsens språk: 
http://www.nordicom.gu.se/sv

Visa mera
Nyhetsmediernas förbund är branschorganisation för finländska tidningar, stadstidningar och tidningsutgivare.. Webbsidan innehåller information om förbundet.
Webbplatsens språk: 
https://www.uutismediat.fi/uutismedian-liitto/nyhetsmediernas-forbund/

Visa mera
Opinionsnämnden för massmedier har till uppgift att tolka god journalistisk sed och försvara yttrande- och publiceringsfriheten Det går att söka besluten gjorda av Opinionsnämnden för massmedier sedan år 1995. Journalistreglerna godkända av Finlands journalistförbund ingår.
Webbplatsens språk: 
https://www.jsn.fi/sv/

Visa mera
Information om källkritik på nätet. Artiklar om bl.a. informationsspåverkan, fake news, konspirationsteorier och hur sökalgoritmer fungerar.
Webbplatsens språk: 
https://internetkunskap.se/kallkritik/

Visa mera
Decibel är en tvåspråkig portal för ungdomar i åldern 13-25 i de tolv österbottniska medlemskommunerna.. Decibel.fi har informationssidor och en rådgivningstjänst som heter Våga fråga, där ungdomar kan ställa frågor anonymt om precis vad som helst.
Webbplatsens språk: 
https://www.decibel.fi/om-oss

Visa mera
Mediekompass är ett hjälpmedel för lärare som vill använda tidningar i undervisningen. Bakom Mediekompass står TU – Medier i Sverige, så att materialet innehåller t. ex. länkar och exempel i svensk media, men ideerna kan även tillämpas i undervisning i Finlad.
Webbplatsens språk: 
https://mediekompass.se/

Visa mera
På sidan finns information om Sällskapet för mediefostran och materia kring medie och informationskunnighet för pedagoger, lärare, aktörer inom social- och media branschen, samt för andra som är intresserade och vill ha information om medie- och informationskunnighet.
Webbplatsens språk: 
https://mediakasvatus.fi/pa-svenska/

Visa mera
Information om mediekunskapsveckan, som är en temavecka med syfte att förstärka mediekunskapens roll i uppfostran. Under veckan ska barn och unga få möjligheten att utveckla sina mediekunskaper samtidigt som de vuxna skall få stöd i sitt sätt att i uppfostran inkludera mediekunskap. På sidan finns också material för mediefostran.
Webbplatsens språk: 
https://www.oph.fi/sv/utbildning-och-examina/mediekunskapsveckan

Visa mera
I MIK Sveriges kunskapsbank finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet. Här hittar du allt från forskningsrapporter till kompletta lektionspaket med lärarhandledningar – öppet och tillgängligt för alla att ta del av.
Webbplatsens språk: 
https://www.kunskapsbank-miksverige.se/

Visa mera
Nyhetsskolan ett projekt i mediefostran riktat till både grundskolan och utbildningar på andra stadiet. Idén är att dels visa de unga hur de kan skilja på sant och falskt i medierna, och dels att låta dem göra egna nyheter.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/t/18-39628/sv

Visa mera
Resurspaket som stöd för undervisning om sociala medier och internet.
Webbplatsens språk: 
https://somesmart.abo.fi/

Visa mera
Tankesmedjan Magmas webbsidor. Magmas verksamhet utgår från att tvåspråkigheten är ett viktigt kännetecken för Finland som bidrar till landets kulturella mångfald såväl i dag som i framtiden. Magma är en partipolitiskt obunden tankesmedja med syfte att bana väg för nytänkande kring svenskans framtid i Finland. Magmas uppgift är att vara både analytisk och opinionsbildande.Magma har både en analys- och en arenafunktion. Tankesmedjan genomför utredningar, konsekvensbedömningar och riskanalyser som ger underlag för finlandssvenska och nationella beslutsfattare. Magma ordnar också konferenser och seminarier. Resultaten presenteras på den egna webbplatsen, i en egen publikationsserie, i artiklar och vid offentliga framträdanden. Magma strävar efter att upprätthålla en levande, kritisk och fördomsfri debatt på svenska som engagerar en bred publik och som stärker den finlandssvenska identiteten.
Webbplatsens språk: 
https://magma.fi/

Visa mera
En inspelning där historikern Jonas Harvard ger en snabbkurs i mediernas och masskommunikationens historia. Med exempel på allt från burktelefonen på 1600-talet till telegrafens revolutionerande inverkan 200 år senare tittar han på hur medier genom historien har interagerat med omvärlden. Inspelat den 17 september 2015 på Mittuniversitetet, Sundsvall
Webbplatsens språk: 
https://urplay.se/program/192106-ur-samtiden-journalistiken-och-mediernas-makt-medier-genom-historie...

Visa mera
I UR:s föreläsningar kan du fördjupa dig inom det senaste i ämnen som teknologi, pedagogik, journalistik, hälsa och miljö.
Webbplatsens språk: 
https://urplay.se/bladdra/forelasningar

Visa mera
Digiträning är en serie med tydliga tipsartiklar. Med hjälp av dem kan du träna upp dina vardagsfärdigheter när det gäller datorer, mobiltelefoner och att sköta ärenden digitalt.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/a/7-1273437

Visa mera
Vet du hur man använder sökmotorer? Kan du urskilja en krypterad nätanslutning från en okrypterad? Svara på 10 frågor och se på vilken nivå dina digikunskaper är.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/a/7-1146435

Visa mera