Finlands historia

Fler länkar från menyn Ämnen
Tyvärr hittades inga svenskspråkiga länkar. Motsvarande finska länkar nedan.
Sivuilta löytyy kotiseututyön tavoitteita ja historiaa sekä Suomen Kotiseutuliiton tehtävät. Luettelo Suomen Kotiseutuliiton jäsenyhteisöistä sekä kotiseutyhdistyksen mallisäännöt ja -työjärjestys. Lomakkeella voi jättää hakemuksen jäseneksi liittymisestä. Tietoa valtakunnallisista kotiseutupäivistä, Euroopan rakennusperintöpäivistä sekä seurojentalojen korjaustoiminnasta. Lisäksi linkkejä kylien, kaupunginosien ja projektien kotisivuille.
Webbplatsens språk: 
https://kotiseutuliitto.fi/

Visa mera
Perusteellista tietoa Suomen hylkykohteista sekä artikkeleita merenkulun historiasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.mas.fi/

Visa mera
Metsämuseo kertoo ajasta, jolloin hevonen ja mies, elävä voima, jylläsi metsässä työkaluina kirves ja saha.
Webbplatsens språk: 
https://www.lapinmetsamuseo.fi/

Visa mera
Suomen humanistiverkko sisältää dokumentteja, tietoa historian tutkimuksesta, opetuksesta ja seuroista sekä linkkejä arkistojen, kirjastojen ja museoiden sivuille historian, median, perinteen ja taiteen aloilta.
https://agricolaverkko.fi/

Visa mera
Suomea esittelevässä palvelussa sussa on runsaasti artikkeleita Suomen historiasta eri näkökulmista.
Webbplatsens språk: 
https://finland.fi/tag/history/

Visa mera
Suomen Historiallisen Seuran on historian harrastajien ja ammattilaisten yhdistys. Vuosijäseneksi voi liittyä kuka tahansa historiasta kiinnostunut. Sivulla on tietoa mm. seuran julkaisutoiminnasta ja sarjojen julkaisuluettelot vuoteen 2000 saakka.
Webbplatsens språk: 
http://www.histseura.fi

Visa mera
Museovirasto restauroi -verkkojulkaisu esittelee Museoviraston restaurointitoimintaa vuoteen 2012 asti yli 40 kohteessa kymmenen vuoden ajalta. Mukana on erilaisia kohteita linnoista ja kirkoista rautaruukkeihin ja torppiin.
Webbplatsens språk: 
http://museovirastorestauroi.nba.fi

Visa mera
Vuodesta 2001 ilmestynyt historia-alan verkkolehti. Erittäin laajat historia- ja elokuvalinkkien luettelot. Ennen ja nyt -lehteä tehdään läheisessä yhteistyössä toisen historia-alan verkkolehden Agricolan Tietosanomien kanssa.
Webbplatsens språk: 
https://journal.fi/ennenjanyt

Visa mera
Palveluikkuna tarjoaa pääsyn Museoviraston arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja rakennetuista kulttuuriympäristöistä tuottamiin kulttuuriympäristöä koskeviin rekistereihin, arkistomateriaaliin ja kokoelmiin. Sen kautta voi etsiä tietoa muinaisjäännöksistä ja niihin liittyvistä tutkimushankkeista sekä arkeologisista esinelöydöistä. Rakennusperintörekisteristä löytyyy tietoja rakennuksista, jotka on suojeltu rakennussuojelulainsäädännöllä. Perushaussa voi tehdä hakuja kunnittain valitsemalla yhden tai useamman rekistereistä. Tarkemmat hakuominaisuudet saa käyttöön rekisterikohtaisessa haussa. Palvelun kautta voi ilmoittaa arkeologisista kansalaishavainnoista.
Webbplatsens språk: 
https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/portti/read/asp/default.aspx

Visa mera
Suomen metsämuseo ja metsätietokeskus Luston kotisivut. Sivuilla kerrotaan mm. Luston näyttelyistä ja tapahtumista ja kerrotaan aukioloajat ja hinnat. Sivuilta voi myös kysyä metsäaiheisia kysymyksiä.
Webbplatsens språk: 
https://lusto.fi/

Visa mera
Seuran päämääränänä on tukea sotahistoriallista tutkimustyötä ja harrastusta, sivuilla on mm. tietoa toiminnasta sekä digitoituina Sotahistorialliset aikakauskirjat.
Webbplatsens språk: 
https://www.sshs.fi

Visa mera
Suomen museoviraston arkistoaineistoa käsittävät Kansatieteen käsikirjoitusarkisto, Keruuarkisto, Arkeologinen keskusarkisto, Merihistorian arkistot, Rakennushistorian osaston arkistot.
Webbplatsens språk: 
https://www.museovirasto.fi/fi/kokoelma-ja-tietopalvelut/arkisto

Visa mera
Sisältää arkistointia koskevat määräykset ja ohjeet, luettelon Kansallisarkiston julkaisuista ja niiden saatavuudesta, arkistotietokannan, yksityisarkistorekisterin sekä linkkejä muihin Suomessa oleviin arkistoihin.
Webbplatsens språk: 
https://kansallisarkisto.fi/

Visa mera
Ylen Elävä arkisto tuo yleisön ulottuville tuottamaansa ääni- ja videomateriaalia, artikkeleita sekä valokuvia vuosien varrelta.
Webbplatsens språk: 
https://yle.fi/aihe/elava-arkisto

Visa mera
Museoraitti on maatalousteemaisten museoiden yhteissivusto. Jokaisesta 19 museosta on kiinnostusta herättävä esittely ja kävijän tarvitsemaa infoa. Raitilla on myös katsaus maatalousmuseohistoriaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.museoraitti.fi

Visa mera
Tietopaketti suomalaisuudesta ja Suomesta sisältää perustiedot, kansallissymbolit, suomalaisimmat laulut ja suomalaiset juhlapyhät.
Webbplatsens språk: 
https://suomalaisuudenliitto.fi/page/Itiec24hDSbu332ztCT9

Visa mera
Kansallisbiografia-verkkojulkaisussa on lähes 6 500 suomalaista pienoiselämäkertaa tuhannen vuoden ajalta. Tietoihin sisältyvät perhetiedot, tiedot henkilön koulutuksesta ja urasta, teoksista ja tuotannosta sekä julkisista muotokuvista ja muistomerkeistä. Myös lähdekirjallisuutta on koottu elämäkertatietojen päätteeksi.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia

Visa mera
Seppo Zetterbergin kirjoittama artikkeli on tiivis esitys Suomen historiasta 1100-luvulta 2000-luvun alkuvuosiin.
Webbplatsens språk: 
https://finland.fi/life-society/main-outlines-of-finnish-history/

Visa mera
Sivuilta löytyy tietoa Seurasaaren rakennuksista, tapahtumista, pääsymaksuista, julkaisuista ja yhteystiedoista.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansallismuseo.fi/fi/seurasaarenulkomuseo

Visa mera
Valikoima Suomen historian tapahtumia käsittelevistä verkossaa olevista asiakirjoista n. vuodesta 1200.
Webbplatsens språk: 
https://histdoc.net/historia/historia.html

Visa mera
Suomen kansallismuseon sivuilta löytyy tietoja museon toiminnasta, näyttelyistä, kokoelmista sekä museorakennuksen historiasta.
Webbplatsens språk: 
https://www.kansallismuseo.fi/fi/suomen-kansallismuseo

Visa mera
Tietoa Suomen museoliiton toiminnasta, museoiden hallinnasta, sekä liiton järjestämästä koulutuksesta, sekä sen tiedotuksesta ja julkaisuista.
Webbplatsens språk: 
https://www.museoliitto.fi/

Visa mera
Toimii eduskunnan keskusarkistona, joka vastaanottaa eduskunnan, eduskunnan kanslian, valtiontilintarkastajain kanslian sekä Eduskunnan kirjaston pysyvästi säilytettävät asiakirjat.
Webbplatsens språk: 
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/eduskunta/Sivut/default.aspx

Visa mera
Lakiarkistoon on koottu vanhoja säädöksiä 1680-luvulta alkaen. Ne liittyvät rikoslakiin, sortokausiin, kieltolakiin ja ns. torpparilakiin eli lunastuslakiin.
Webbplatsens språk: 
http://www.mlang.name/arkisto/

Visa mera
Maahanmuuttajille tarkoitettu oppimateriaali tutustuttaa 5. ja 6. luokan historian opetussuunnitelmassa esiintyviin henkilöihin, esinelöytöihin ja ilmiöihin sekä suomalaisen arkeen ja kulttuuriin eri aikakausina.
Webbplatsens språk: 
https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/tie-vie-suomen-historiaan

Visa mera
Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut kuvia koululaisten ja opettajien käyttöön. Kokoelma sisältää noin 700 kuvaa 1900-luvun Suomesta. Kuvat on jaoteltu teemoittain: teknologia, liikkuminen, vallankäyttö, asuminen, koululaiset, muoti ja muotoilu, taide ja taitelijat, monikulttuurisuus sekä ruoka. Kuvien käyttöehdoista kerrotaan sivuilla.
Webbplatsens språk: 
https://www.flickr.com/photos/museovirastonkuvakokoelmat/albums

Visa mera
Yle on julkaissut otoksia 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotannosta. Valikoima esitellään Elävässä arkistossa ja aineistojen lataus tapahtuu Vimeo-palvelussa. Aineisto on julkaistu lisenssillä, joka sallii muokkaamisen ja uudelleenkäytön. Yleisradion nimi aineiston lähteenä on mainittava käytön yhteydessä.
Webbplatsens språk: 
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/20/filmivalahdyksia-suomen-kaduilta-ja-kedoilta-vapaaseen-kaytt...

Visa mera
Oppimateriaalissa käsitellään Suomen historiaa autonomian ajasta toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Aineisto on kuunneltavissa ja sisällön vaatimustason voi valita.
Webbplatsens språk: 
https://aipe.edu.fi/web/site-223703/state-jurdgmjqgura/front-page

Visa mera
Aikuisille maahanmuuttajille suunnattu historian oppikirja noudattaa aikuisten perusasteen opetussuunnitelmaa, mutta sitä voidaan käyttää myös yläkoulun, lukioon valmistavan koulutuksen ja lukion kurssien materiaalina.
Webbplatsens språk: 
https://www.hi3.fi/0-mika-suomi-on/

Visa mera

Sidor