Suomen kansalliseepos Kalevalan kokotekstiversio sekä Kalevalan syntyhistoriaa ja kulttuurihistoriaa. Täällä kerrotaan myös Elias Lönnrotin elämästä sekä Kalevalan käännöksistä.
Webbplatsens språk: 
http://nebu.finlit.fi/kalevala/

Visa mera
Digikirjastoon on koottu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjaston kokoelmista digitoitua kotimaista kaunokirjallisuutta, kansanperinnejulkaisuja ja kansankirjoittajien teoksia. Aineisto on suurimmaksi osaksi peräisin 1800-luvulta.
Webbplatsens språk: 
https://www.doria.fi/handle/10024/131071

Visa mera
Kalevalaseuran toteuttama sivusto pohjautuu SKS:n julkaisemaan Kalevalan kulttuurihistoria -teokseen. Sivusto esittelee monipuolisesti Kalevalan tulkintoja ja merkityksiä, joita tarkastellaan viidestä eri näkökulmasta: Kalevala taiteessa, kansallinen Kalevala, poliittinen Kalevala, Kalevala ja kansanrunous sekä kertautuva Kalevala.
Webbplatsens språk: 
https://kaku.kalevalaseura.fi/

Visa mera
Kotikirjaston uumenista löytyy Elias Lönnrotin kokoamia kansanlauluja. Lisäksi on sivujen julkaisijan laatima esittelyteksti.
Webbplatsens språk: 
http://www.phpoint.fi/ulrikaj/bookshelf/kansanlauluja.htm

Visa mera
SKS:n sivusto esittelee kansanrunousarkiston, kirjallisuusarkiston, seuran kirjaston, kustannusosaston ja Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen toiminnan ja yhteystiedot. Lisäksi seuran sivuilla on suomalaisen kirjallisuuden tekstejä sekä tutkimuskokonaisuuksia niistä.
Webbplatsens språk: 
https://www.finlit.fi

Visa mera
Juminkeosta löydät tietoa Kalevalan syntyprosessista, Vienan Karjalan kulttuurihistoriasta, runonlauluperinteestä, Karelianismista ja Kalevalan muusta vaikutuksesta taiteeseen. Sivuilla on myös tietoa Lönnrotin runonkeruumatkoista Kainuussa sekä runonäytteitä.
Webbplatsens språk: 
https://www.juminkeko.fi

Visa mera
Vienan runokylät -sivuille on koottu tietoja Vienan Karjalan runoperinteestä ja ne esittelevät kyliä, joista runoja kerättiin. Sivuilla kerrotaan kylien historiasta ja elpymisestä nykypäivään. Vienan runokylät -sivustosta löytyy myös alueen kartta, ääninäytteitä runoista sekä tietoa kulttuurimatkoista seudulle.
Webbplatsens språk: 
https://asp.juminkeko.fi/viena/

Visa mera
Eddan jumaltarut ruotsiksi.
Webbplatsens språk: 
http://www.lysator.liu.se/runeberg/eddan

Visa mera
Sivuilla kerrotaan Lönnrotin runonkeruumatkoista Kainuussa ja hänen elämästään Kajaanin piirilääkärinä sekä Kalevalan syntyprosessista.
Webbplatsens språk: 
https://asp.juminkeko.fi/lonnrot/

Visa mera
Kalevalaisen runokielen seura pyrkii elvyttämään ja vaalimaan kalevalaisen runomitan käyttöä. Sivut sisältävät kalevalamitan opetusta ja kalevalaisen kieleen liittyviä artikkeleita. Suomen rahvahan runoja -verkkoantologiassa julkaistaan suomen- ja vironkielisiä runoja, jotka on laadittu aidolla kalevalamitalla. Runoja voi lähettää maksutta tarkastettavaksi.
Webbplatsens språk: 
http://www.karuse.info

Visa mera
Suomen kansan vanhat runot -tietokannasta voi hakea Suomen alueelta kerättyä kansanrunoutta. Runoja voi etsiä paikkakunnittain ja pitäjittäin, kerääjän mukaan, keruuajan mukaan tai esimerkiksi runossa esiintyvien sanojen avulla.
Webbplatsens språk: 
https://skvr.fi/

Visa mera
Äänellä itkijät on yhdistys, jonka tarkoituksena on vaalia äänellä itkemisen perinteitä ja karjalaista kulttuuria. Sivuilla kerrotaan lyhyesti äänellä itkemisestä ja itkuperinteen elpymisestä. Sivuilta löytyy tietoa kursseista, itkunäytteitä sekä aihetta käsittelevä tutkimus.
Webbplatsens språk: 
https://www.itkuvirsi.net/

Visa mera
Runosto on harrastelijavoimin ylläpidetty runosivusto, jonne on koottu Saima Harmajan, Uuno Kailaan, Aleksis Kiven ja Eino Leinon runoja sekä runoja myös Kantelettaresta.
http://runosto.net

Visa mera
Helsingin yliopiston kulttuuriantropologian emeritusprofessori Matti Sarmela on julkaissut pdf-tiedostona vuonna 2007 uudistetun laitoksen teoksestaan Suomen perinneatlas.
Webbplatsens språk: 
https://www.sarmela.net/suomen-perinneatlas/

Visa mera
Kalevalasta on tehty runomuotoisia käännöksiä, proosakäännöksiä, lyhennelmiä ja mukaelmia. Teosta on käännetty yli 60 kielelle. Verkkopalvelu sisältää 100 artikkelia Kalevalan kääntäjistä ja käännöksistä. Mukana on 27 käännöskieltä.
Webbplatsens språk: 
https://kalevalamaailmalla.kalevalaseura.fi/

Visa mera
SKVR-tietokanta sisältää 34-osaiseen Suomen Kansan Vanhat Runot -teokseen taltioidut kalevalaiset runot. Kokonaisuudessa annetaan myös laajalti tietoa kalevalaisen runouden käsitteestä ja materiaalista.
Webbplatsens språk: 
https://skvr.fi/kalevalainen-runous

Visa mera
Sammon salat on Kalevalan ja kansanperinteen maailmaan liittyvä pelillinen oppimateriaali, jonka voi ladata maksutta Applen ja Googlen sovelluskaupoista. Oppimateriaali on suunnattu perusopetuksen vuosiluokille 6-9.
Webbplatsens språk: 
http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/sammon_salat/index.html

Visa mera
Kalevalan Aino on kommentoitu julkaisu Uuden Kalevalan 4. runon säkeistä 1–30. Julkaisu havainnollistaa Aino-runoa ja sen taustoja sekä Lönnrotin toimitusperiaatteita kansanrunoaineiston suhteen.
Webbplatsens språk: 
http://aino.finlit.fi/omeka/

Visa mera
Teoksen avulla voi perehtyä oppineiden ja rahvaan sekä suullisten ja kirjallisten kulttuurien suhteisiin uuden ajan alun Suomessa. Kirja tarjoaa vastauksen muun muassa seuraaviin kysymyksiin: miten reformaatioajan oppineet käsittivät suomalaisen rahvaan tavat ja laulut, missä kulkee rukouksen ja loitsun raja, keiden kaikkien laulukieli oli kalevalamitta ja mitä sille tapahtui, kun suomen kieli muuttui reformaation myötä myös kirjalliseksi kieleksi.
Webbplatsens språk: 
https://oa.finlit.fi/site/books/10.21435/skst.1427/

Visa mera
Avoin Kalevala avaa nykylukijalle kansalliseepoksen uudella tavalla: millaiseen maailmaan eepos syntyi, mikä on sen suhde kansanrunoihin, miten ymmärtää Kalevalan kieltä. Avoin Kalevala sisältää sananselityksiä, tieteellisiä kommentaareja ja laajempia kirjoituksia vuonna 1849 ilmestyneeseen Kalevalaan. Editiossa on kolme osaa, joista ensimmäiseen osaan kuuluvat runot 1−15 ja Lönnrotin esipuheet Uuteen ja Vanhaan (1835) Kalevalaan. Toinen osa sisältää vuoden 1849 Kalevalan runot 16–50. Kolmas osa täydentää edellisiä osia sananselityksillä ja kommentaareilla. Kaikki Kalevalan runot ja esipuheet ovat luettavissa painetun kirjan näköiskappaleena, tekstin transkriptioina ja käsikirjoituksen faksimilekuvina.
Webbplatsens språk: 
http://kalevala.finlit.fi/

Visa mera
Jukka Saarinen on tutkinut vienankarjalaisen runonlaulaja Arhippa Perttusen runojen kieltä ja poetiikkaa. Aineiston muodostavat kaikki häneltä tallennetut tekstit, yhteensä liki 6000 säettä kertovia runoja, loitsuja, lyriikkaa ja mietelmärunoja.
Webbplatsens språk: 
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-3919-1

Visa mera
Täällä voi tutustua suomenruotsalaisen kansanperinteen aarteisiin: satuihin, tarinoihin, sananparsiin, arvoituksiin, kansanmusiikkiin jne. Sivustolla on kuunneltavissa ja ladattavissa yli 3000 sävelmää. Lisäksi löytyy tietoa soittajista, pelimanniperinteestä ja kansanmusiikin tallentajista.
Webbplatsens språk: 
https://folkdiktning.sls.fi/

Visa mera
Matkalla Kalevalaan esittelee Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin elämää, työtapoja ja periaatteita, joilla kansalliseepos koottiin. Sivustolla kerrotaan, miten nouseva kansallisuusaate ja eurooppalaiset virtaukset vaikuttivat Kalevalaan ja miten Kalevala näkyy nykyajassa. Matkalla Kalevalaan sisältää eritasoisille oppijoille suunnattuja tehtäviä. Se käy tietolähteeksi kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Webbplatsens språk: 
https://matkallakalevalaan.finlit.fi/

Visa mera
Ääniteatteri Iki-Turson kokoama runolaulukirja sisältää 50 runolaulusävelmää ja 48 runoa laulettavaksi yksin ja yhdessä. Kirja sisältää myös runolaulumitan oppaan. Sävelmien ja runojen tallennuspaikat ovat laajalta alueelta Vienan Karjalan Vuokkiniemestä Länsi-Uudenmaan Siuntioon ja Länsi-Inkerin Soikkolasta Lapin Kemiin.
Webbplatsens språk: 
https://etno.net/julkaisu/kirjat/iki-turson-runolaulukirja-runolaulusavelmia-ja-runoja-laulettavaksi...

Visa mera
Runolaulu-Akatemia on kulttuuri- ja tutkimuskeskus, joka harjoittaa runolaulun ja muiden laulun ja soiton muotojen tutkimusta, tallennusta ja pedagogista kehittämistoimintaa. Sivustolla voi tutustua sen toimintaan.
Webbplatsens språk: 
https://www.runolaulu.fi/

Visa mera
Verkkonäyttely esittelee Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran perinne- ja muistitietokeruun vaiheita. Näyttelyssä valotetaan keruuvastauksen matkaa valmiiseen antologiaan ja luodaan katsaus keruista toimitettuihin antologioihin. Lisäksi kurkistetaan SKS:n muistitietokeruiden hyödyntämiseen tutkimuskirjallisuudessa.
Webbplatsens språk: 
https://finlit.libguides.com/nayttely/muistinjaljilla

Visa mera
Täällä voi tutustua kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen kansanrunon lukuisiin käännöksiin ja käsikirjoitusaineistoihin. Sivuilla kerrotaan myös runon julkaisuhistoriasta sekä tukholmalaisen Carl Gustaf Zetterqvistin käännöshankkeesta.
Webbplatsens språk: 
https://editiot.finlit.fi/exist/apps/tuttuni/index.html

Visa mera

Sidor