Kansalliskirjaston kokoelmassa on luettavissa digitoituina Suomea koskevaa tai suomalaisten kirjoittamaa maantiedettä ja matkailua käsittelevää kirjallisuutta 1600-luvulta 1900-luvun alkuun. Valikoimassa on muun muassa maantieteen oppikirjoja, matkaoppaita ja matkakirjoja.
Sivuston kieli: 
https://digi.kansalliskirjasto.fi/collections?id=201

Näytä enemmän
Verkkonäyttely esittelee Oulun yliopiston kirjastossa säilytettäviä valokuvia 1800-luvun lopun Lapista. Näyttely sisältää matkakertomuksia, karttoja ja tietoa tutkimusmatkailijoista.
Sivuston kieli: 
http://www.kirjasto.oulu.fi/lapinkuvat

Näytä enemmän
Osuuskunta Poesian sivuilla on vapaasti luettavissa saksalaisen Johann Gottfried Seumen (1763–1810) kirja matkalta, jonka hän teki suureksi osaksi kävellen. Kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä sisältävä Kesä 1805 on ensimmäinen Seumelta suomennettu teos.
Sivuston kieli: 
https://poesia.fi/teokset/kesa-1805/

Näytä enemmän
Edvard H. Harrimanin ja tutkijaryhmän retkellä Alaskaan vuonna 1899 otettiin tuhansia valokuvia, joista on koottu muistoalbumi. Kuvien lisäksi luettavissa on kuvaus retkestä.
Sivuston kieli: 
https://content.lib.washington.edu/harrimanweb/index.html

Näytä enemmän
Yle Areenassa voi kuunnella äänikirjana Kai Donnerin Siperian-matkoista kertovan teoksen, joka syntyi päiväkirjaan tehdyistä muistiinpanoista. Ensimmäiselle tutkimusmatkalleen kielentutkija ja kansatieteilijä lähti vuonna 1911.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-1294562

Näytä enemmän
Yle Areenassa on kuunneltavissa Akseli Gallen-Kallelan matkakertomus Itä-Afrikan vuosilta 1909-1911. Lukijana on Esko Salervo.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-1294175

Näytä enemmän
Svenska litteratursällskapet i Finland on julkaissut 1310 kirjettä, jotka Albert Edelfelt kirjoitti äidilleen Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901. Henkilöhistorian ohella kirjeet kertovat suomalaisen taiteen kultakaudesta ja 1800–luvun lopun eurooppalaisesta kulttuurihistoriasta. Verkkopalvelussa on mukana myös Sirpa Kähkösen suomennokset 232 kirjeestä, jotka on aiemmin julkaistu Anna Kortelaisen toimittamassa kirjassa. Palvelu sisältää myös Edelfeltin maalauksia ja piirustuksia Kansallisgallerian kokoelmista.
Sivuston kieli: 
https://edelfelt.sls.fi/fi/

Näytä enemmän
Oxfordin yliopiston Griffith Institute'n kokonaisuus egyptologian ehkä kuuluisimmasta löydöstä ja kaivauksista, Tutankhamonin haudasta. Mukana on Howard Carterin muistiinpanoja kaivauksista ja tutkimuksista, kaivauspäiväkirjoja, valokuvia, piirroksia ja karttoja sekä bibliografia.
Sivuston kieli: 
http://www.griffith.ox.ac.uk/discoveringTut/

Näytä enemmän
Oxfordin yliopiston Griffith Institute'n verkossa käytettävissä olevat aineistot sisältävät kertomuksia arkeologisista kaivauksista Egyptissä, kaivauspäiväkirjoja, valokuvia sekä vesiväripiirroksia löydöistä ja taiteesta. Materiaalin joukossa on kuuluisien arkeologien muotokuvia ja käsialanäytteitä. Myös Tutankhamonin haudan kaivauksista tunnetun Howard Carterin kirjoituksia löytyy täältä.
Sivuston kieli: 
http://www.griffith.ox.ac.uk/archive/onlineresources/index.html

Näytä enemmän
Elias Lönnrotin kirjeenvaihto avaa näkymän 1800-luvun suomalaisen oppisivistyneistön maailmaan. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee kirjeiden faksimilet ja transkriptiot, joita on täydennetty kommentaarein.
Sivuston kieli: 
http://lonnrot.finlit.fi/omeka/

Näytä enemmän
Täällä voi tutustua Akseli Gallen-Kallelan ja Carl Dørnbergerin väliseen kirjeenvaihtoon. Sivusto kertoo nuorten taideopiskelijoiden Pariisista ja myöhemmin asemansa vakiinnuttaneiden taiteilijoiden elämästä kotimaassa Suomessa ja Norjassa.
Sivuston kieli: 
http://www.lahteilla.fi/gkd/

Näytä enemmän
Taidemaalari Vincent van Goghin kirieet löytyvät täältä englanniksi käännettyinä. Hakea voi henkilön tai ajan mukaan. Van Goghin kirjeenvaihto on varsin laaja, suuri osa siitä on käyty hänen veljensä Theon kanssa, mutta kirjeitä löytyy myös esimerkiksi taiteilijaystävä Paul Gauguiniltä.
Sivuston kieli: 
https://vangoghletters.org/vg/

Näytä enemmän
Siirtolaisuusinstituutin arkiston aineistot Finnassa käsittävät kirjeitä ja valokuvia, jotka liittyvät suomalaisten maastamuuttoon ja ulkosuomalaisuuteen 1800- ja 1900-luvuilla. Aineistoja on esimerkiksi Australiasta, Brasiliasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista.
Sivuston kieli: 
https://finna.fi/Search/Results?filter%5B%5D=~building%3A%220%2Fsiirtolaisuusinstituutti%2F%22

Näytä enemmän
Lapin läänin kirjastojen ja museoitten yhteinen pohjoisen kulttuurin sivusto: Alvar Aallon arkkitehtuuri Lapissa, matkailun historiaa, Lemmenjoen kullanhuuhdonta, Giuseppe Acerbin ja Anders Skjöldebrandin Lapin-matka 1799, Maupertuisin retkikunnan astemittausmatka Tornionlaaksoon 1736-1737, Mathias Castrenin tutkimusmatkat Lappiin ja Siperiaan, Unelma Jäämerestä - Petsamo kartoissa.
Sivuston kieli: 
http://lapinkavijat.rovaniemi.fi

Näytä enemmän