Yle Oppimisen Media ja digitaidot -osio tukee medialukutaitoa, lähdekriittisyyttä ja teknologiaymmärrystä. Sieltä saa eväitä tietotulvassa navigoimiseen.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/aihe/oppiminen/media-ja-digitaidot

Näytä enemmän
Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisussa tarkastellaan kulttuurin kierron uusia muotoja kulttuurituottajuuden, mediakritiikin ja mediakasvatuksen näkökulmista.
Sivuston kieli: 
https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/37355

Näytä enemmän
Media Guide on englanniksi ja arabiaksi julkaistu aikuisille suunnattu medialukutaito-opas. Se tarjoaa työkaluja median sisältöjen analyysiin ja luotettavuuden arviointiin. Opas sisältää esimerkkejä Suomen ja muiden länsimaiden sekä Lähi-idän mediasta.
Sivuston kieli: 
https://mediaguide.fi/

Näytä enemmän
Bellingcat on tutkijoiden ja tutkivan journalismin yhteisö, joka analysoi uutisoinnin ja tiedotuksen todellisuuspohjaa. Sivut esittelevät yhteisön paljastamia valeuutisia sekä totuuden peittely-yrityksiä.
Sivuston kieli: 
https://www.bellingcat.com/

Näytä enemmän
Faktabaarin tavoitteena oli toimia faktapohjaisen julkisen keskustelun puolesta tarkistamalla faktojen oikeellisuutta. Palvelun taustalla on Avoin yhteiskunta ry, jonka tarkoituksena on edistää avoimuutta keskeisenä yhteiskunnallisena perusarvona.
Sivuston kieli: 
https://faktabaari.fi/

Näytä enemmän
Pelillinen työkalu poliittisten puheiden arviointiin. Bingon on toteuttanut Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Tavoitteena on kiinnittää huomiota poliittiseen puheeseen ja populismiin eri ympäristöissä.
Sivuston kieli: 
https://www.mediataitokoulu.fi/tehtavapankki/populismibingo-opetuksessa/

Näytä enemmän
Oppimateriaalissa käsitellään aikakauslehtimainosten tehokeinoja, vaikutustapoja ja ilmenemismuotoja. Materiaali antaa keinoja mainosten lukemiseen, tulkitsemiseen ja käsittelemiseen.
Sivuston kieli: 
https://www.aikakausmedia.fi/mediakasvatus/oppimateriaalit/totta-kai-aikakauslehtimainonnan-lukutaid...

Näytä enemmän
Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jonka tavoitteena on nuorten medialukutaidon parantaminen. Sivuilla on koululaisten tekemiä uutisjuttuja, opetusmateriaalia ja ilmoittautumislomake kouluille.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/

Näytä enemmän
Yle Oppimisen pakohuonepeli mediataitojen opiskeluun. Trollibunkkerissa pelaaja on tutkiva toimittaja, joka on jäänyt valeuutisia tehtailevan trollin vangiksi. Peli sopii 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/11/12/uudessa-pakohuonepelissa-ollaan-trollin-jaljilla

Näytä enemmän
Media-avain on vanhempia palveleva verkkosivusto, joka arvioi lapsille ja nuorille suunnattuja mediasisältöjä kasvatuksen näkökulmasta. Media-avain antaa ennakkotietoa teatterilevitykseen tulevista elokuvista, jotka asiantuntijaraati on esikatsellut ja arvioinut. Palvelun avulla voi etsiä sopivia elokuvia esimerkiksi lapsen iän, teeman tai lajityypin perusteella.
Sivuston kieli: 
https://www.media-avain.fi/?lang=fi

Näytä enemmän
STT keräsi yhdessä sosiaalisen median asiantuntijoiden kanssa vinkit, joilla voi tarkistaa lähteet sosiaalisessa mediassa.
Sivuston kieli: 
https://stt.fi/lahdekritiikki-somessa/

Näytä enemmän
Tietopaketissa kerrotaan, miten valokuvia on muokattu ennen digiaikaa ja miten niitä muokataan nyt. Vinkkejä muokatun kuvan tunnistamiseen.
Sivuston kieli: 
http://kuvanlukutaito.weebly.com/

Näytä enemmän
Erityisnuoret ja digiajan osallisuus -hankkeen tuloksena julkaistu opas erityisnuorten asemasta mediankäyttäjinä, asemasta medialukutaidon ja -kasvatuksen kentällä sekä tavoista, joilla erityisnuoret saadaan medialukutaidon piiriin ja samanarvoisiksi toimijoiksi kuin muut median käyttäjät. Menetelmiä on testattu ja haettu kahden vuoden käytännön tutkimuksen avulla.
Sivuston kieli: 
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-016-6

Näytä enemmän
Erityisesti nuorisotyöhön tarkoitettu materiaali valottaa henkilöjuttujen avulla julkaisemiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Se antaa työkaluja pohtia julkaisemista, mediaa ja julkisuutta, kuten sitä, mitä tulee ottaa huomioon ennen kuvien, videoiden ja tekstien julkaisemista
Sivuston kieli: 
https://www.aikakausmedia.fi/media/1234/nuoret_estardille_2017_web.pdf

Näytä enemmän
Täällä esitellään yleisiä vaikuttamisen, manipuloinnin ja väärän informaation välittämisen tapoja verkossa sekä annetaan vinkkejä niiden tunnistamiseksi.
Sivuston kieli: 
https://sisaltosekaannus.fi/

Näytä enemmän
Mille tahoille on turvallista antaa omia tietoja? Miksi poliittinen propaganda leviää? Miten arvioida asiantuntijan asiantuntemusta? Mitä tarkoittaa olla digitaalisesti lukutaitoinen? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan Faktabaarin julkaisemassa oppaassa, joka on julkaistu myös englanniksi.
Sivuston kieli: 
https://faktabaari.fi/dil/

Näytä enemmän
Trollitehdas on Ylen luoma peli, joka paljastaa havainnollisesti, mitä trollit ovat ja miten ne toimivat.
Sivuston kieli: 
https://trollitehdas.yle.fi/

Näytä enemmän
Yle Oppiminen on koonnut peruskouluun ja lukioon mediataitopaketit, jotka sisältävät 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/02/08/valheenpaljastajan-mediataitopaketti-koululaisille-ja-opisk...

Näytä enemmän
Johanna Vehkoo artikkeleita, joissa tutkitaan kriittisesti median sisältöjä. Näitä lukemalla voi harjaantua tarkistamaan faktoja sekä tunnistamaan valeuutisia, ainakin hitusen paremmin.
Sivuston kieli: 
https://yle.fi/aihe/kategoria/oppiminen/valheenpaljastaja

Näytä enemmän
Open somekirja avoimesti käyttöön poikkeustilan ajan etäopetuksen avuksi, jossa käsitellään verkko-opetuksen pedagogiikan lisäksi opetukseen soveltuvia verkko- ja somealustoja.
Sivuston kieli: 
https://harto.wordpress.com/2020/03/19/vapaasti-kaytettava-opaskirja-etaopetukseen-open-somekirja

Näytä enemmän
Blogissa käsitellään sosiaalista mediaa, siellä syntyviä ilmiöitä ja niiden vaikutuksia.
Sivuston kieli: 
https://harto.wordpress.com/

Näytä enemmän
Mediakasvatusseuran materiaalipaketti opetuksen tueksi. Mukana on kolme dokumenttielokuvaa, joissa vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin: mitä ovat misinformaatio, disinformaatio ja valeuutiset, miten ne vaikuttavat meihin ja mitä vaaroja ne aiheuttavat demokraattisille yhteiskunnille.
Sivuston kieli: 
https://mediakasvatus.fi/materiaali/project-caverna/

Näytä enemmän
Opas tarjoaa keinoja, joilla informaatiovaikuttamiseen ja informaatioympäristön uudenlaisiin uhkiin voidaan varautua ja jolla vaikuttamisen eri muotoja voidaan tunnistaa ja analysoida. Lisäksi opas antaa ohjeita informaatiovaikuttamiseen vastaamiseksi. (Valtioneuvoston kanslian julkaisuja 2019 :11)
Sivuston kieli: 
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161512

Näytä enemmän
Jukka Mikkolan toimittama sarja on tutkimusmatka salaliittoteorioiden salaperäiseen maailmaan, internetin syövereihin ja outoja ajatuksia herättävien kirjojen sivuille.
Sivuston kieli: 
https://areena.yle.fi/podcastit/1-3569720

Näytä enemmän
Medialukudiplomi kannustaa lehtien lukemiseen ja opettaa lähdekriittisyyttä. Eri ikätasoille suunnatut juttupaketit sisältävät journalistin ohjeisiin sitoutuneiden sanoma- ja aikakauslehtien artikkeleita.
Sivuston kieli: 
https://www.medialukudiplomi.fi/

Näytä enemmän
Faktabaari opastaa, mitä tekoäly on ja miten sen luomaa sisältöä tulisi tarkastella ja mitkä ovat sen mahdollisuudet ja vaarat.
Sivuston kieli: 
https://faktabaari.fi/dil/ai/

Näytä enemmän